Noc s Andersenem

„Celý svět je plný zázraků, na které jsme si však tak zvykli, že je nazýváme všedními věcmi” … řekl Hans Christian Andersen. 

Noc s Andersenem je akce knihoven na podporu dětského čtenářství, při níž děti nocují v knihovně u příležitosti výročí narození dánského pohádkáře. Je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí v konkurenci populárnějších médií boj o zájem dětí a dětské čtenářství. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje – knihy soupeří s mnoha akčními lákadly od bezduchého vysedání před televizní obrazovkou k počítačový hrám. 

Jedná se o aktivitu, které se účastní přes 1000 knihoven, škol a domů dětí, které se přes noc změní v pohádkové a fantastické světy určené jen dětem. Děti mohou jednou za rok strávit noc plnou tajemství, her a zábavy. Kdo se bojí, nesmí v noci do knihovny (do školy)! Na ty, kteří se nebojí, čeká noc plná pohádkových postav, her a úkolů.

Také naše škola se velice ráda v tomto školním roce do akce zapojí a noc strávíme s dětmi 1. stupně ve škole ve čtvrtek 31.3.2022. 

Každý rok provází Noc s Andersenem krásné poselství některého ze současných českých spisovatelů, které je doplněno ilustracemi vybraných dětských ilustrátorů pro děti a mládež. Témat se nabízí hned několik, my jsme si vybrali výročí narození Josefa Lady (*135).