Indiáni ze Staré Živohošti 2022

INDIÁNI ZE STARÉ ŽIVOHOŠTI (22.-26.květen 2022)

aneb ohlédnutí za školou v přírodě

Letošní škola v přírodě byla pro všechny zúčastněné děti i dospěláky naprosto zvláštní.😊 Ještě nikdy jsme nepořádali školu v přírodě pro tolik dětí najednou a velký společný výjezd pro prvostupňové děti (1.–5.r.) a předškoláky také ne; výjezd se spolužáky za společnými zážitky, sebepoznáním a zkušenostmi.

Díky společné přípravě se nám podařilo zorganizovat pět intenzivních dní bez televize a mobilních telefonů. Všechny děti se zapojily do připravených aktivit, při kterých blíž poznávaly své spolužáky i děti z jiných tříd a budoucí prvňáčky. V rozlosovaných „kmenech“ se děti učily od prvního dne zapojit se do práce a předávat si zkušenosti. Společně vymýšlely, spolupracovaly, vzájemně si pomáhaly, tvořily. Při odpoledních aktivitách si všichni nazdobili svá kmenová trička, upletli si vlastní náramek, vyrobili si indiánskou čelenku, koupali se v bazénu se slanou vodou, společně tvořili „prstový“ obraz indiána. Pobyt nám zpříjemnila také Indiánská show s úkoly a písničkami. Díky dešti došlo také na „kino“, kdy jsme se seznámili s jedním z nejslavnějších indiánů – Vinnetouem a jeho pozdějším přítelem Old Shatterhandem. Středa byla nejnabitějším dnem celé akce. Dopoledne jsme vyšlápli na Drtinovu rozhlednu, po obědě jsme se po skupinách prostřídali na bowlingových dráhách, zatímco ostatní trávili čas v tělocvičně tanečními kreacemi s hudbou či na trávníku s míči a obručemi. Po večeři následoval Indiánský běh s úkoly pro celé kmeny, kde si děti vyzkoušely střelbu vzduchovkou, luštění zprávy v morseovce, střelbu lukem a prakem, prolézání pavučiny, chůzi pozadu, poznávání rostlin, Kimovu hru a obratnost na opičí dráze. Se soumrakem jsme se přesunuli k ohništi, kde jsme s kytarami zpívali písničky a opékali buřty. Příjemně unaveni, plni dojmů, jsme se ve čtvrtek dali do balení a úklidu, abychom se po obědě vydali na cestu zpět, do Nečíně.

Všechny děti si, kromě zážitků, domů odvezly také diplom a dárek, který pro děti dodal (společně s tričky) náš sponzor společnost MI Estate –  prostřednictvím paní Spilkové. Tímto ještě jednou velmi děkujeme.

Velká chvála patří také našim dětem, které byly úžasné, šikovné a skvěle pobyt zvládly. Podle ohlasů dětí, které se již teď těší na příští rok, byly také spokojené a to je zase velká pochvala pro nás, dospěláky. A víte co? Už se nám v hlavách klube plán, máme téma a spoustu nápadů… Takže se děti mají určitě na co těšit.