Námořníci ze Staré Živohošti aneb ohlédnutí za školou v přírodě 22.-26.květen 2023

Uspořádali jsme 2. velký společný výjezd za společnými zážitky, sebepoznáním a zkušenostmi do RS Stará Živohošť, který se stal naší základnou, naším ostrovem. Po loňském “indiánském” úspěchu jsme letos pro naše prvostupňové děti a předškoláky totiž vybrali pro školu v přírodě námořnické téma. Rozhodně jsme trefili do černého.

Stejně jako loni přinesla společná příprava pět intenzivně prožitých dní bez mobilů a televize. Děti se aktivně zapojovaly do všech připravených aktivit, při kterých šlo v první řadě o vzájemnou pomoc, spolupráci a respekt. Bylo úžasné sledovat, jak si ve smíšených „posádkách“ děti předávají zkušenosti, zkušenější pomáhají méně zkušeným a pomáhají si při zdolávání překážek, společně vymýšlejí a tvoří. V rozlosovaných posádkách se bez potíží všichni podřídili výběru barvy, kterou pro ně vybral benjamínek týmu (školkáček), aby s ní společně na týmová trička přes šablonu natupovali štětcem svou kotvu. Společně se domluvili také na jméně týmu, kterým označili svou loď🚢.

Počasí k nám bylo letos velmi přívětivé, většinu týdne nám svítilo sluníčko, a tak jsme si mohli užít koupání v bazénu se slanou vodou hned 2krát. Během úterního odpoledne si děti vyzkoušely vázání různých uzlů a postupně se prostřídaly při srážení kuželek🎳 na bowlingových drahách. V zápalu nadšení se otřásala herna radostnými výkřiky a výskáním😀. Večer se posádky vrhly na barvení majáků a lodiček. Na středu jsme jako překvapení pro děti zajistili aktivity v Lanovém parku Slapy, kde si děti (podle věku a výšky) užily při přelézání, prolézání, stoupání, balancování a sjíždění tras. Pro mladší děti byly k dispozici na 90 minut zasíťované překážky v Junior Parku a Kostičkov, pro starší děti tzv. Školní trasa, kde si každý sám po instruktáži vybíral, kudy se vydá zavěšený do jistících postrojů s karabinami. Po návratu „na základnu“ jsme den zakončili u táboráku opékáním buřtů a zpěvem písniček s 🎸kytarou. Po čtvrtečním poledním odpočinku nás slunce nalákalo do slané vody a poté se všechny posádky vydaly prozkoušet své dovednosti na připravená stanoviště, kde velkou roli hrála pomoc a spolupráce. Naši námořníci si vyzkoušeli morseovku, hod do sudu, střelbu z děla, hod na žraloka, chůzi po prkně, skládání puzzle mořských živočichů, snažili se projít zamotané lanoví i opičí dráhu na rozbouřeném moři, potrénovali si paměť při Kimově hře, nalovili si zásoby rybiček. Za skvělou spolupráci při plnění všech dovedností se dětem dostalo veliké pochvaly. Po večeři jsme ještě stihli dokončit v týmech majáky a loďky. Večer jsme zakončili na plácku, kde jsme si naposled společně zazpívali s kytarou a kachony. Příjemně znaveni, plni dojmů, jsme se před spaním začali pomalu balit a chystat vše k odjezdu. Páteční dopoledne jsme ještě dobalili, co bylo třeba, vyklidili chatky i pokoje a věnovali se společným aktivitám před příjezdem autobusů, které nás zavezly zpět do Nečíně.

Video zde:https://youtu.be/RhafVJmFLl8

Na památku si všechny děti odvezly domů diplomy za účast, spolupráci a zvládnutí všech dovedností, spoustu zážitků a opálenou tvář😊.

Obrovská chvála patří všem dětem, které byly báječné a šikovné, pobyt skvěle zvládly👍. Ohlasy dětí na letošní ročník ŠVPř jsou zase velkou pochvalou pro nás, dospěláky a motivací. Už teď se nám honí hlavou, co se bude dít příští rok!

Tak AHOY ⚓, námořníci!