Škola v přírodě 2024 aneb Živohošťská olympiáda –  tradiční ohlédnutí

 

19. – 23.květen 2024

Letošní, v pořadí již třetí, výjezd prvostupňových dětí a předškoláků je za námi. Společně strávený čas plný aktivit, zážitků, radosti ze setkání, poznávání a spolupráce s kamarády, nás opět vzájemně obohatil.

Počasí nám, i přes nepříznivou předpověď, přálo. Převážná většina připravených aktivit se tak mohla konat venku. Velkou radost si děti užily při tradičním bowlingu, na který se velmi těšily. Nejvíc času jsme pobývali v areálu střediska, částečně jsme trávili čas také v lese (těch hub!) či u Vltavy a došlo i na pečení buřtů a zpěv u táboráku.

Všechny děti se aktivně podílely na plnění připravených úkolů, bez ohledu na věk. Dopolední program zajišťovali učitelé ve spolupráci s asistenty v rámci svých tříd, společné odpolední aktivity probíhaly ve smíšených týmech, které svedlo dohromady losování. Podstatou akce bylo propojení všech dětí, vzájemné poznávání a spolupráce napříč všemi ročníky, včetně nejmladších členů výpravy, našich Soviček. Společně dali hlavy dohromady, aby vytvořili vlastní „olympijský“ tým ze smyšlené země, kterou museli pojmenovat, vyrobit vlajku, nakreslit mapu a vymyslet různé základní i zajímavé údaje a také z triček vytvořit „dresy“ pro navazující sportovní klání.

Všichni žáci z 5.třídy odvedli výbornou práci, když vedli své týmy – země ke splnění všech aktivit. Pro nás, dospěláky, byl velký zážitek sledovat děti v akci, jak si vedou, pobízejí ostatní členy své „země“, vzájemně si pomáhají i řeší drobná nedorozumění, potíže. Při závěrečném ceremoniálu, který se již konal v tělocvičně naší školy, si obrovskou pochvalu od nás vyslechly všechny děti. Naším cílem bylo děti spojit, ukázat, jak je důležité si vzájemně pomáhat, spolupracovat a držet pohromadě, proto si každý odnesl diplom a krásnou dřevěnou medaili jako vzpomínku na 5 intenzivně prožitých dní bez televize a mobilních telefonů.

Velkou motivací a radostí jsou pro nás, dospěláky, pozitivní ohlasy dětí, proto již spřádáme v hlavách plány na další ročník. Je to velká výzva, přesto věříme, že bude další ročník minimálně tak skvělý, jako ten letošní. 

Motto akce: Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se!

videoohlédnutí zde:https://youtu.be/vUzjts5sm6I?si=GMM3lsZlccqhWzBG